Babakelengye "beszerzési útmutató" tippek

2012. 
Ahogy egyre növekszik a pocak, úgy töltik a kismamák idejüket egyre szívesebben babaholmik nézegetésével, a babakelengye összeállításával.
Vannak, akiknél ez a "projekt" hónapokat vesz igénybe, vannak, akik néhány hét alatt mindent beszereznek és elégedetten várják a pici megérkezését. Bármelyik csoport is áll közel hozzád, reméljük, rövid "babakelengye használati útmutatónkat" hasznosnak találod és ötleteink segítséget adnak.
 


 

 

Lássuk a babakelengye használati, azaz beszerzési útmutató tippeket.

 

1. Mit szeretnénk?
Írjunk egy listát - válogatás nélkül, ami eszünkbe jut - azokról a dolgokról, amelyeket szeretnénk az első babakelengyében látni. Ha nincs elég ötletünk, kérdezzük meg babás ismerőseinket - javaslatokkal bőven szolgálnak majd :-)-, vagy nézzünk körül a babás internetes oldalakon, hosszabb-rövidebb babakelengye összeállítást többen is közzé tettek (pl.: Bababirodalom baba portál kezdő babakelengye).
Engedjük szabadon a fantáziánkat, képzeljük el babás mindennapjainkat és írjunk, írjunk, írjunk.
A listában szerepeljenek olyan termékek is, amelyekre a kis anyukának lehet szüksége a babázáshoz (pl.: mellszívó, melltartóbetét ...).

 

2. Új, használt vagy kölcsönzés? 
Ha már kellően hosszú a lista és úgy gondoljuk a csillagos ég is benne van, nézzük át, mit, honnét szeretnénk beszerezni. Újat tervezünk venni, vagy használt is szóba jöhet, esetleg kölcsönözni szeretnénk? Írjuk minden tétel mellé: új; használt; kölcsön.

 

3. Tájékozódjunk!
Listánkkal már célirányosan tájékozódhatunk: mit, hol, mennyiért, mikorra, milyen típusban szerezhetünk be.
Ezen adatoknak megfelelően bővítsük a kelengye listát:
1. Pontosítsuk a tételeket (pl. babakocsi esetében mózessel vagy nélküle, hordozóval vagy nélküle ...)
2. Írjuk mellé az árakat
3. Pontosítsuk a beszerzési forrásokat (bolt nevekkel, használt esetében pl. a Bababirodalom aukciós piactérrel vagy ismerősök neveivel, akik ajánlottak fel jó állapotban lévő babaholmit).
4. Jegyezzük fel, vannak-e olyan tételek, amelyekre várni kell majd, vagy pl. aukció esetében, hosszabb idő is lehet a licit vége.
5. A számunkra kritikusabb tételeknél szerepeljen alternatíva is (pl. babakocsi esetében több márka is szóbajöhet, esetleg különböző árkategóriában, kiságy esetében egyszerű és külön pelenkázó vagy kombi ...)

A beszerzési forrásoknál gondoljunk a lelkes családtagokra is, biztosan ők is szívesen meglepik az újszülöttet egy-két hasznos és praktikus dologgal, a babakelengye összeállításakor érdemes velük is konzultálni. Egyrészről így elkerülhető a 16.-ig világoskék body, másrészről mindkét fél örül. A család olyat ajándékozott, amit biztosan használunk, mi olyat kaptunk, aminek hasznát vesszük.

 

4. Mutassuk meg apának! :-)
Hát igen ...
Kiváltképpen első gyermekes kismamák esetében előfordulhat, hogy bizony az árakkal történő listabővítéskor elkerekedik a szemünk. Ezt követően érdemes újra átnézni és megmutatni apának. Természetesen az apukák is mindent meg szeretnének adni szemük fényének, azonban kicsit talán gyakorlatiasabb szemszögből nézik a dolgot.

 

Mit tegyünk?
- Ha valóban felesleges néhány dolog, pl. 3 meleg takaró, kiságy, bölcső, ringató ... nehhéz szívvel, de húzzuk ki. Higgyük el! Kisbabánk ettől még nagyon boldog, kiegyensúlyozott csecsemő lesz!
- Ha úgy gondoljuk szükség van rá, gondoljuk át valóban születéskor lesz-e rá szükség, van néhány hónapot még várhat a beszerzés, mint pl. etetőszék, járóka esetében.
- Ha most szeretnénk és kell is, de nagyon túllépnénk a keretet, nézzünk utána egyéb beszerzési forrásnak (pl. használt, ismerős ...).
Módosítsuk a fentieknek megfelelően a listát.

 

5. Táblázat a lelke mindennek :-)
Ha eddig nem tettük meg, most megtehetjük vagy másoljátok be innét és bővítsétek: babakelengye táblázat!

Termék Állapot (új, használt ...) Hol
(bolt, aukció, ismerős ...)
Mennyiért Mikor vesszük meg Kedvezmény
:-)
Akció???
kiságy használt "Veráék" ajándék hozzák :-)  -
babakocsi új Mamiék adják ajándék hozzák :-)  -
bébiőr új boltnév xxx Ft dátum megkérdezni  lehetséges
légzésfigyelő            
ágynemű            
éjjeli fény            
zenélő forgó            
pelenkázó            
kád ...            

 

 

Igen, a táblázatba beszúrtunk még kettő oszlopot.
Kedvezmény! Manapság már szinte nincs olyan bolt, akinek ne lenne saját törzsvásárlói programja, vagy ne csatlakozott volna valamilyen kedvezményes szerveződéshez. Mindenképpen érdeklődjünk, mit, milyen formában tudunk igénybe venni.
Hasonlóan a kedvezményhez, havonta lehet számítani újabb és újabb akciókra. Lehet, hogy érdemes egy-két hetet várni - ha belefér - és kedvezőbben szerezhetünk be néhány kelengye tartozékot.

 

6. Sürgősségi lista
Bizony, ember tervez, ... jelen esetben a kisbaba módosítja a terveket :-) Bár az is előfordulhat, de jelen esetben nem arra gondoltunk, hogy kezdjük előlről a szobafestést a kék helyett rózsaszínnel, vagy még egy garnitúra babakelengyét szerezzünk be tüstént :-)
Egyszerűen csak, szükség lehet mellszívóra; cumisüveg melegítőre; mégis jó lenne a légzésfigyelő; kényelmetlen a szoptatás, segítene egy szoptatós párna ...
Előfordulhat, hogy néhány dolog "ha ott lenne is késő lenne" és az újdonsült apukák a kisbabájuk felett érzett mámorukban elbizonytalanodhatnak a mellszívók széles skálája láttán.

 

Előzzük meg a felesleges telefonokat! Az anyukának most kisebb gondja is nagyobb annál, minthogy azon elmélkedjen, melyik mellszívó márka lenne a jobb ...
Készítsünk egy sürgősségi listát az olyan babakelengye termékekből, amelyek szükségességében bizonytalanok vagyunk és tüntessük fel a nevek mellett:
- pontos típus vagy legalább 2-3 típusra szűkítve (lehetőleg prioritással)
- bolt neve, elérhetősége, nyitvatartása (alternatív bolttal, ha esetleg az első zárva lenne)
- ára, igénybevehető kedvezmény
- szín!!! (ahol színválaszték is van)

 

Nem maradt más hátra, mint munkára fel :-) Kezdjetek neki időben, ha 2-3 héttel a várva vár nap előtt kész vagytok az induláshoz szükséges felszerelésekkel, akár előbb is betoppanhat a gólya!
És persze ne feledkezzetek meg a kórházi csomagról sem ...

 

Minden kismamának és kispapának boldog babavárást és kész babakelengyéket kívánunk!

 

Csernák Krisztina

Bababirodalom baba portál
Keresés
Bababirodalom - vásárlás előtt

WEBÁRUHÁZUNK KISZÁLLÍTÁSA ÁTMENETILEG SZÜNETEL