Fáradt, egyre ingerültebb anyuka :-(

2012. december

"Azonban kb. egy hónapja, újra elkezdett éjszaka is felébredni és most már nem 3-4 óránként, hanem előfordul, hogy 1-2 óránként is megébred. Ilyenkor szopizik egy keveset, majd visszaalszik. Próbáltam nem felvenni, azonban folyamatosan sírt, így végül 20-30 perc után feladtam. Azt hiszem, nem az a típus vagyok, aki hagyná, hogy éjszakát végig sírjon."
 


 

Kérdés:

Kedves Andrea!

6 hónapja született első kisfiam, aki - nagy meglepetésemre - a második hónaptól átaludta az éjszakát. Anyatejet kap kizárólag, este 9-kor evett utoljára, majd reggel 6 és 8 között először. Hogy a tejem ne apadjon, így éjszakánként mellszívót használtam, fejlődik is szépen, ezen a téren úgy érzem, rendben vagyunk.  Azonban kb. egy hónapja, újra elkezdett éjszaka is felébredni és most már nem 3-4 óránként, hanem előfordul, hogy 1-2 óránként is megébred. Ilyenkor szopizik egy keveset, majd visszaalszik. Próbáltam nem felvenni, azonban folyamatosan sírt, így végül 20-30 perc után feladtam. Azt hiszem, nem az a típus vagyok, aki hagyná, hogy éjszakát végig sírjon.A nappalok ugyanúgy zajlanak, ő 4 óránként eszik, folyamatosan egyre többet; az esti utolsó evésnél is jól belakmározik.  A hozzátáplálást még nem kezdtem el, most tervezem; gyakorlatilag a napjainkban semmi olyan nem történt, ami előtte ne történt volna. 4 hónapos kora óta erősen jön a nyála, fogacskája még nem bújt elő. Nem tudom mi okozhatja az éjszakai ébredéseket, nagyon örülnék, ha tudna tanácsot adni, mit tegyek. Rajta ugyan nem látom, de magamon sajnos észreveszem az óránkénti ébresztések hatásait, feszültebb vagyok :-(

Várom válaszát,

Üdvözlettel,

Aradi Mónika 

 

Andrea válasza:

Kedves Mónika, 

Hat hónapos korban több oka is lehet az éjszakai ébredéseknek. A fogzási fájdalom hatással lehet az éjszakai alvásra. Vannak olyan babák, akik már első pillanattól kezdve átalusszák az éjszakát. A legtöbb baba azonban több-kevesebb rendszerességgel ébred éjjel. Gyakran előfordul, hogy az a baba, aki az első pár hónapban átalussza az éjszakát, egy idő elteltével ismét felébred. Valamint igényelni kezdi az éjszakai étkezéseket. Ez rendszerint 3-6 hónapos kor körül kezdődik és leggyakoribb oka a fogzás. A fogzási fájdalom akkor is jelen lehet, ha a baba ínye még nem duzzadt meg és látható jele nincs.  Az fogzássall járó kellemetlenségek, a fogíny viszketése vagy a nyálzás már hónapokkal korábban jelentkezhet.

Az ébredések oka lehet még az is, hogy a babát egyre több inger éri napközben és a környzetében lévő dolgok elvonják a figyelmét a szopizásról. 
Másik oka a korábbinál gyakoribb éjszakai ébredéseknek, hogy a csecsemőt egyre több inger éri napközben, egyre inkább odafigyel a környezetében zajló dolgokra és minden elvonja a figyelmét a szopizásról. Ezért a kisbabák nagy része éjjel pótolja be a nappal kimaradt szopásokat, étkezéseket.

Ahogyan Ön is írta levelében, nagyon fárasztó az édesanya számára a gyakori ébredés, az állandó alváshián. A sokat éjszakázó anya nappal fáradt, álmos és ingerültebbé válhat. Ezért is fontos megérteni a gyermek éjszakai ébredésének okait. Javaslom, hogy gyermeke legyen közel Önhöz éjszaka. Az anya közelsége megnyugtatja a babát. Sok esetben elegendő egy simogatás vagy pár perc szopizás és már alszik is tovább. Valamint javasolt a fogzási fájdalom csillapítása hűsítő kenöccsel, amit a gyógyszertárakban tud beszerezni gyermeke számára. A hozzátáplálás megkezdése hat hónapos kortól javasolt, hiszen egyre nagyobb a gyermek tápanyagigénye. De továbbra is fontos az anyatejes táplálás, hiszen hat hónapos korban naponta 7-8 dl tejalapú táplálék szükséges a baba egészséges fejlődéséhez.

Üdvözlettel:

Kovács Andrea


2012. november

"... egy 18 hónapos kis lurkó. Viszont nem akar húst enni. Húsos házi főzelékből két falat, majd többet nem tudok beletukmálni sem. Az egyetlen "húsos" étel a májkrémes vagy szalámis melegszendvics, amit hetente most már többször is adok neki reggelire. Azt megeszi. ..."

 


Tovább >>>


2013. február

"Kislányom 13 hónapos, reggel-este még szopizik. Azonban, mivel már úgy érzem nem elég az anyatej, 1 éves kora óta babatejet (Milumil 12+) is iszunk. Kérdésem az lenne, milyen módon lehet felhasználni főzéshez is a babatejet."


Tovább >>>


2012. december

"... Kisfiam 2 éves múlt, és az utóbbi időben a következőt tapasztaltam nála. Nagyon szeretjük a frissen facsart gyümölcsleveket és a narancs szezonnal egyre több narancsot iszunk frissen. Kisfiam is szereti, készíteni és inni is, frissen, ahogy elkészül, azonnal :-). Az elmúlt héten egyik alkalommal kb. fél órával a friss narancslé után házi banános joghurtot evett, és elalvás előtt sajnos kihányta. ..."


Tovább >>>
Keresés
Bababirodalom - vásárlás előtt

WEBÁRUHÁZUNK KISZÁLLÍTÁSA ÁTMENETILEG SZÜNETEL