Jógával a tökéletes alakért

Egyre többen szépülnek jógával, de neked még mindig túl bonyolultnak, idegennek tűnik ez az edzésmódszer? 
Íme az egyszerű recept, mellyel elindulhatsz az úton.


Jóga - testedzés vagy több?

A kitartott pózok - ászanák - nyújtják az izmokat, zsírt égetnek, harmonizálják az idegrendszert, oldják a stresszt, jól átmozgatják a szervezet minden porcikáját. A légzésre azért kell nagyon odafigyelni, mert az oxigénhiány izomlázhoz vezet. Továbbá aki a légzését tudja szabályozni, az az elméjét is - vallják a jógamesterek. Az ászanák közben fontos, hogy az orrunkon keresztül végezzük a be- és kilégzést. A két orrlyuk ugyanis a Napot és Holdat jelképezi, és e két pólus kiegyensúlyozása hozzájárul energiáink szinten tartásához. Az életmód harmadik összetevője a megfelelő táplálkozás, amely elsősorban a vegetarianizmust jelenti. A gyomrot sosem szabad túlterhelni, a jógázást érdemes 3-4 órával evés után elkezdeni. Figyeljünk oda, hogy minden edzés relaxációval - savászanával - érjen véget! A mozgás közben elindult folyamatokat ugyanis le kell zárni, amelyre nincs jobb módszer 20-30 perc passzív, ugyanakkor még éppen éber tudatállapotban végzett relaxációnál. A savászana, vagyis hullapóz hanyatt fekvést jelent, enyhén szétnyitott kezekkel és lábakkal. Ebben a pózban tökéletesen el tudjuk lazítani az összes izmunkat.

Az utolsó összetevő - pozitív gondolkodás - lényege, hogy e nélkül hiába minden erőfeszítés, a várt hatás nem indul be. Higgyünk önmagunkban, keressük mindennek a jó oldalát, keressük a pozitívumokat. Ez jó módszer ahhoz, hogy boldog emberek legyünk.

Még ha eleinte nehéznek is tűnik, kellő gyakorlással oly mértékben elsajátíthatjuk a jógát, hogy életünk minden területén érezni fogjuk a pozitív változásokat.

Fogyjunk Agni-jógával!?
Az elhízás nemcsak esztétikai kérdés, hanem betegség is, melynek legfőbb oka az anyagcsere-zavar. A szervezetbe jutott nagy mennyiségű méreganyag, megemésztetlen étel ugyanis veszélyes vegyületek (káros szabadgyökök) formájában lép kapcsolatba a sejtekkel. A szervezet azzal próbál védekezni ez ellen, hogy a méreganyagokat zsírsavakba ágyazza, és így rakódnak ránk a zsírpárnák. Ezért a fogyást méregtelenítő folyamatokkal kell összekötni. A jól végzett jóga maga is méregtelenítő hatású, mivel ez az életmód és mozgásforma a szöveteket hatékony működésre sarkallja, beindítja az anyagcserét. Az ászanák közben történő nyújtások pedig égetik a hús körül lerakódott zsírszöveteket. A fogyni vágyóknak a táplálkozásra kétszeresen oda kell figyelni. Vannak ételek, melyek fogyasztása ilyenkor nem ajánlott. Ide tartoznak a húsok, tejtermékek, szója, édességek, gabonafélék és a koffeines, szénsavas italok. Ezek helyett a gyümölcsöt, zöldséget, csírákat és hüvelyeseket helyezzük előtérbe. A helyes táplálkozás mellett javasolt napi 1,5 órát jógázni, ami alatt elvégezhetjük az Agni-jóga 30 gyakorlatát, mindegyiket 21 lélegzetvételig kitartva. A legjobb, ha a gyakorlást 36 fokra felfűtött helyiségben végezzük. A program végén mindenképpen relaxáljunk!

Alapgyakorlatok kezdőknek
A következő hat gyakorlatot azoknak ajánljuk,akiknek nincs idejük, lehetőségük a teljes Agni-jóga vinyásza elvégzésére, de mégis szeretnének valamint tenni ajó egészségért és a jó alakért. Mindegyik pózt próbáljuk kitartani 21 légzésig. Ha nem megy, kevesebbel is kezdhetünk.

1. Utkatászana (széktartás)
Alapállás: Egyenesen állunk, kezek a törzs mellett, talpak csípőszélességben.
1. Belégzésre emeljük fel a kezünket, majd kilégzésre térdeink behajlításával üljünk le, mintha egy szék lenne alattunk. A karok vízszintesen előrenyúlnak.
2. Továbbra is ülő helyzetben belégzésre emeljük fel a sarkunkat.
3. Kilégzésre ereszkedjünk lejjebb az ülésben, de ne üljünk rá a sarkunkra!
4. A befejező helyzetben a talp függőleges, a comb vízszintes, a hát függőleges, a karok szintén vízszintesek. Lélegezzünk mélyeket.

2. Vírabhadrászana (hőspóz)
1. Alapállásból lépjünk előre egy nagyot, a jobb lábbal, és álljunk terpeszbe! A jobb lábfej előre néz, a balt kifordítjuk oldalra.
2. Belégzésre emeljük fel két kezünket oldalt a fejünk fölé, és kulcsoljuk össze. Nézzünk felfelé.
3. Kilégzésre hajlítsuk be a jobb térdünket. A lábszár függőleges, a comb vízszintes. A bal láb nyújtott.
4. Ismételjük meg a pózt bal lábas kitöréssel is.

3. Úrdhvamukha svánászana (felfelé néző kutya-póz)
1. Az előző pózból eresszük le a kezünket kilégzésre, és tegyük le a földre a balláb két oldalán. Egyidejűleg a bal lábat vigyük hátra fekvőtámaszba.
2. Belégzésre nyújtsuk ki a karjainkat, emeljük fel a fejünket, és homorítsuk hátra az egész testet a fejtől a sarkunkig.
3. Csak a tenyér és a lábujjak vannak a földön. Tartsuk ki a pózt, és végezzünk mellkasi légzést.

4. Bhúnaman kákászana (földön fekvő varjú-póz)
1.Kilégzésre ereszkedjünk vissza fekvőtámaszba az előző pózból, mindkét kar szorosan a test mellett.
2. Belégzésre emeljük fel a fejünket, hajlítsuk be a bal térdet, és a jobb lábunkat nyújtott térddel emeljük fel hátrafelé. Ha nehéznek találjuk, akkor a mellkasunkat és a térdünket leereszthetjük a földre.
3. Ismélteljük meg a gyakorlatot a bal láb emelésével is.

5. Naukászana (csónakpóz)
1. Feküdjünk hanyatt, és vegyünk nagy levegőt. Karok a test mellett.
2. Kilégzésre egyidejűleg emeljük fel a lábainkat és a felsőtestet is a levegőbe, az ülőcsontokon egyensúlyozva.
3. A térd nyújtva, a hát egyenes, mindkettő 45 fokos szöget zár be a földdel. A karok vízszintesen a test két oldalán.

6. Szupta vírászana (alvó hőspóz)
1. Egyenesedjünk fel ülő helyzetbe, emeljük fel a lábainkat és hajlítsuk be térdben, a talpakat közelebb hozva a fenekünkhöz.
2. Üljünk a sarkunkra, úgy, hogy a lábfejek hátrafelé néznek (vadzsrászana).
3. Ha nem okoz nehézséget, ne a sarkunkra üljünk, hanem kissé eltávolítva a bokákat, a bokák közé a földre (vírászana). A két térdet kissé szétnyithatjuk.
4. Lassan dőljünk hátra, a könyökünket folyamatosan hátracsúsztatva és rájuk támaszkodva.
5. Amikor hátunkat a földre fektettük, nyújtsuk ki a kezeinket a fejünk fölé és fektessük a földre.
6. Az ászana pihentető hatású, kezeinket és hátunkat próbáljuk minél jobban kinyújtani és lazítani. Lazítsuk a csípőt, térdeket és a bokákat is. Fölfelé nézzünk.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a jóga sokkal több, mint izzasztó mozdulatok ismétlése. A szakemberek öt lényeges összetevőről beszélnek: testgyakorlás, helyes légzés, megfelelő táplálkozás, relaxáció és pozitív gondolkodás. Ezek csak együttesen képesek kifejteni pozitív hatásukat.

Szerző: Gauranga Das  (Atmacenter)
Keresés
Bababirodalom - vásárlás előtt

WEBÁRUHÁZUNK KISZÁLLÍTÁSA ÁTMENETILEG SZÜNETEL