Sose rázd a kisbabádat!

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2010 áprilisában „Sose rázd a kisbabádat” címmel oktatási programot indított. Célunk, hogy minél több gyermekekkel, fiatal családokkal foglalkozó szakembert tájékoztassunk a megrázott gyermek szindrómáról, annak tüneteiről, következményeiről és a megelőzés jelentőségéről.
A megrázott gyermek szindróma a fizikai bántalmazás speciális formája. Sokszor tudatlanság, rossz szokások okozhatják, ilyen például „játékból” a kisbaba dobálása, lengetése. Máskor a gyermek sírását elviselni képtelen, ideges szülő vagy gondozó erőteljesen megragadja vagy megrázza a síró gyermeket, hogy a sírást abbahagyja. Az erőteljes rázás a sérülékeny csecsemő/kisded koponyáján, szemén belül vérzést okozhat, extrém esetben a gerincvelő is megsérülhet, vagy a bordák is eltörhetnek. Igen alattomos bántalmazási forma, mert külsérelmi nyoma nincs, nehéz felderíteni. Sajnos a megrázott gyermeknél ez halált vagy súlyos maradandó károsodást – bénulást, vakságot, szellemi visszamaradást - okozhat.

 

Az oktatási program résztvevői szakmai előadások mellett kapnak egy laikusoknak szóló oktató DVD-t és szóróanyagot, amely egy ausztráliai anyag lefordított és hazai viszonyokra adaptált változata. Az oktató DVD-n egy kedves rajzfilm mutatja be a kisgyermekes szülőknek, hogy mit tegyenek, ha tehetetlennek érzik magukat síró kisbabájuk mellett. Hasonló tartalmú a mellékelt szóróanyag is, amely intézetünk honlapjáról letölthető (http://www.ogyei.hu/upload/files/Sose rázd a kisbabádat szórólap.pdf).

 

Célunk, hogy az anyag a szakembereken keresztül mind szélesebb körben terjedjen a laikusok körében. Az eddig szervezett konferenciákon közel ezer szakember - orvosok, védőnők, bölcsődei gondozók, szociális munkások, pedagógusok, rendőrök - vettek részt. A DVD alkalmas kórházi, rendelői váróhelységben való vetítésre vagy a védőnőkön keresztül kölcsönözve a fiatal családokhoz is eljuthat. Ha ezzel a programmal csak néhány megrázott gyermek szindróma esetet megelőzhetünk, elmondhatjuk, hogy nem dolgoztunk hiába.      

            Dr. Kovács Zsuzsanna

 

Együttműködésben az Országos Egészségügyi Intézettel
Keresés
Bababirodalom - vásárlás előtt

WEBÁRUHÁZUNK KISZÁLLÍTÁSA ÁTMENETILEG SZÜNETEL