TOP10 termékek

Kedvezmények

Vegetáriánus baba?

2012. december

" ... Vegetáriánus anyukaként fordulok Önhöz. A hozzátáplálás előtt állok, azonban nem tudom mitévő legyek. Utána olvastam, azonban egyértelműen nem erősítettek meg abban, hogy hol, miben káros, ha nem adok húst a kislányomnak. ..."

 

Kedves Szakértő!

Vegetáriánus anyukaként fordulok Önhöz. A hozzátáplálás előtt állok, azonban nem tudom mitévő legyek. Utána olvastam, azonban egyértelműen nem erősítettek meg abban, hogy hol, miben káros, ha nem adok húst a kislányomnak. Terhességem alatt sem ettem húst - közel 15 éve nem eszem egyáltalán -, és a szülés óta sem. Eddig szoptatom a kislányomat, gyönyörűen fejlődik :-)
Szeretném neki a legjobbat nyújtani, de most tanácstalan vagyok. Családi körben mindenki húsevő, így ők hajthatatlanok, én meg mindenáron nem szeretnék húst adni neki.

Azonban azt sem szeretném, ha bármilyen fejlődési rendellenessége lenne később!!!! Lehet ilyennel egyáltalán számolni? Nem tudom kikerülni a húst?

Előre is köszönöm válaszát!

Egy tanácstalan anyuka


Andrea válasza:

Kedves Édesanya,

A baba számára a legjobb táplálási mód az anyatej. Minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amire a fejlődő szervezetnek szüksége van. Ez vonatkozik a fehérje bevitelre is. Amíg csak lehetőség van rá, javaslom folytassa gyermeke anyatejes táplálását.. Tulajdonképpen az anyatejes táplálás befejezéséig a fehérje-pótlás kérdése nem releváns. Hivatalos állásfoglalás szerint, az Amerikai Dietetikusok Társasága (ADA) leírja: "Egy jól megtervezett, szakember által összeállított  lacto-ovo-vegetáriánus diéta kielégítheti a kisgyermekek és fiatalkorúak igényeit, és egészséges fejlődést biztosíthat."  A lacto-ovo étrend azt jelenti, hogy tojás és savanyított tejtermékek fogyasztása megengedett. Általános gyakorlat az, hogy a vegetáriánus táplálkozást folytató szülőket arra kérik, hogy adják meg annak az esélyét, hogy a gyermek később maga dönthesse el, hogy milyen táplálkozási szokásokat szeretne elsajátítani, és ne vonják meg tőle a húsfogyasztás lehetőségét. Természetesen az egyéni döntés joga a szülők kezében van.

A legújabb hazai védőnői ajánlások szerint 4-6 hónapos kor között anyatej védelme mellett javasolt a glutén bevezetése a baba étrendjébe. A gabonapépek glutén tartalmú gabonákat (búza, árpa, rozs) tartalmaznak, ezért alkalmasak a gluten bevezetésére. A gabonanövények értékes növényi fehérjéket  tartalmaznak.

A hús élelmiszer mellőzése általában a fehérje, kalcium, vas, cink, B6-vitamin, B12-vitamin, D-vitamin hiányát vonhatja maga után, tehát törekedni kellene ezen tápanyagok fokozott bevitelére. A legnagyobb veszélyt a B12-vitamin hiánya jelentheti a babák számára. Ez a vitamin természetes módon valóban csak állati eredetű élelmiszerekben (vörös húsokban, halakban, májban, tojásban, kisebb mennyiségben tej-, tejtermékekben) található meg. Így fontossá válik ezen létfontosságú vitamint más módon pótolni. A B12- vitamin hiánya zavart okozhat a vörösvértestek képzésében, anaemia alakulhat ki, valamint az anyagcsere-folyamatok működésében is zavart okozhat. Javaslom, hogy lépjen kapcsolatba gyermekorvosával valamint egy dietetikussal, hogy egyénileg összeállított étrendet készítsenek gyermeke számára a hozzátápláláshoz.

Üdvözlettel:

Kovács Andrea


2012. december

"Kisfiam 2 éves és kb. 3-4 hónapja minden ebédet követően kap egy kis édességet, ez általában egy kis szelet (pl. Sport szelet) csoki. Eszik szépen, kizárólag ebéd után kapja illetve alvás előtt mosunk fogat, így a délutáni előtt is. Nálunk családi szokás az ebéd utáni édesség, így ezt látja tőlünk is, ezért sem gondoltuk nála másképp csinálni."


Tovább >>>


2012. december

"... Egy nyolc hónapos kislány anyukája vagyok. 6 hónapig szoptattam kislányom,  majd elkezdtem a hozzátáplálást, először a javasolt gyümölcs levekkel.  Kislányom szépen el is fogadta őket. Azonban amikor elkezdtem a főzeléket, ő egy-két falat után dől felém, és szopizni szeretne és nem fogad el többet. ..."


Tovább >>>


2013. február

"Kislányom 13 hónapos, reggel-este még szopizik. Azonban, mivel már úgy érzem nem elég az anyatej, 1 éves kora óta babatejet (Milumil 12+) is iszunk. Kérdésem az lenne, milyen módon lehet felhasználni főzéshez is a babatejet."


Tovább >>>
Keresés
Bababirodalom - vásárlás előtt

 
Kérdésed van?
 
Fordulj hozzánk bizalommal! 

Telefonon: 06 20 986 5594 
E-mailben: bababirodalom@bababirodalom.hu 


Szállítási díjunk: 
15 000 Ft felett INGYENES,
15 000 Ft alatt 1300 Ft 


Fizethetsz:
előre utalással, utánvéttel


Vásárlási és fizetési feltételek, garanciális kérdések, 14 napos visszavásárlás ...